dimarts, 29 de maig del 2018

Llar

Ara fa gairebé una dècada d'aquest documental i al veure'l de nou la sensació final és que estem pitjor de com ho pintaven tot al 2009... I el sistema aguanta com un cabró!

I és que al final, malgrat tot, la reflexió ha estat bona: Vivim dins una bombolla.

Exacte!

I és per això que dins aquesta bombolla pots riure i jugar durant l'hora quaranta de reportatge, per estar dins aquesta bombolla surt aigua de les teves aixetes, tens un cotxe i gasolina a manta, tens els supermercats a rebentar de menjar i alcohols de tot el món, mòbils i tecnologia diversa, cert poder adquisitiu com a ciutadà de classe mitja o ajudes socials si ets de la baixa,... dins aquesta bombolla et pots permetre no estudiar i perdre el temps hora darrere hora a classe tota la teva vida fins als 16 anys, o els 35!, la bombolla et permet no emmalaltir gaire, no morir-te de SIDA, ser un ignorant absolut, no conèixer què vol dir treball, esforç, compromís, o què significa que cada dia pugui acabar-se tot en un moment absurd, veure com la teva ciutat queda submergida pel mar o transformada en un desert, la teva casa enterrada sota la sorra, dins aquesta bombolla tens aire condicionat, calefacció i piscina per quan fa calor, fred o qualsevol temperatura intermèdia que et molesti.

Però aquesta bombolla mica en mica es desinfla, es fa més petita i, tot i que molt més tard del que jo esperava, acabarà rebentant... i llavors serà quan entendràs tot això! Què et volíem mostrar, ensenyar, fer-te reflexionar,... despertar aquell futur ciutadà crític que els poders volen submís i els mercats manipulable!

Ets aquell vint per cent, el que ho té tot, el que no ha perdut res, el que no ha fugit de res, el que no passa gana, el que no mor o està malalt per beure aigua no potable, el que no s'eslloma per conrear una terra infèrtil amb les mans, per recercar quelcom per guanyar-te la vida en els abocadors incontrolats que el món occidental es dedica a emplenar enviant-te a casa teva la seva merda electrònica, el que no té que fer quatre hores a peu per estudiar en una escola a vint quilòmetres de casa, el que no treballa dins una mina il·legal per alimentar l'interior dels nostres mòbils, el que no viu sol i abandonat al ras,... tu ets l'escollit i la resta et sua la polla!