dijous, 24 de gener del 2008

Aquest és el pla SecCat també conegut com "no tenim aigua, anem-la a robar, no sigui que els catalanets no puguin anar a jugar a golf o a rentar els seus cotxes els diumenges". La idea és simple, no tenim aigua, estem en una situació extremadament llarga de falta de pluges, els nostres pantans estan a un 20-30% de les seves capacitats de mitjana (per dir algu, ja que fa temps que no llegeixo la vanguardia i no tinc ganes de perdre el temps buscant-ho per internet), i en comptes de dir "xavals no hi ha aigua aquí no renta el cotxe ningú", algú va tenir la brillant idea d'anar a robar-la "fora" de casa.

Aquests llocs afortunats (els que tenen més punts) són la dessalinitzadora d'Almeria (Espanya), el riu Rhône (França) i Tarragona. La idea és pillar vaixells que abans portaven petroli i similars, passar-els-hi un drap, una mica de mistol i carregar-los amb aigua espanyola i gavatxa per portar-la cap a Barna. A Tarragona suposo que la "gene" s'hi arribaria amb una "flago", garrafes d'aigua de Ribes de cinc litres (buides, per si algú dubtava) i a saquejar.

També diuen de recuperar pous abandonats, tot i que no sé fins a quin punt és bo saquejar pous, sense que plogui, ja que al final, com passa a gran part de la costa Catalana, dels pous només surt aigua de mar a causa de la sobreexplotació dels aquïfers, degut a la "intrusió marina".

Aquestes mesures en principi ens ajudarien a aguantar fins al Juny, però com que es suposa que entremig de l'hivern i l'estiu hi ha la primavera, amb el corresponent desgel del Pirineu i/o pluja primaveral (allò que diuen de... a l'Abril, aigües mil), en tindríem per més. Tot i això, en el pitjor dels casos, aquell en què no hi hagi massa neu per fondre i no plogui, podríem seguir la festa fins que l'aigua dels pantans baixi al 15% de les seves capacitats. Llavors començarien les restriccions.

De mentres la idea és construir dessalinitzadores per poder aprofitar aquest munt d'aigua salada que tenim a l'est del territori, i que no serveix de massa més que per fer pujar el preu dels apartaments i les cases, mentre s'hi remullen centenars de milers de persones de tot el primer món i unes desenes del segon i tercer.

De forma planera, un dessalinitzadora consta d'una bomba que xucla l'aigua del mar, es filtra i després amb una bomba de la hòstia es passa l'aigua per una membrana semipermeable. Bàsicament és una osmosi inversa, i com sol passar amb tot allò que va al revés del que fa la física i la química de forma espontània, la despesa energètica per fer això és considerable. Seria com llençar un coet a l'espai, la gravetat diu que et quedis a terra, però tu vols anar amunt. L'aigua per si sola va de concentracions petites a grans i nosaltres volem que vagi al revés, d'altes a baixes.

Suposo que el que més rebenta de tot això és, com sempre, com es fan les coses, el "Hey, Catalunya és "super-guay""... podem anar a robar l'aigua dels rius del altres, quan ens dóna la puta gana, mentre que quan ens toquen els nostres la liem. A corre cuita a fer dessalinitzadores ja que la sequera amb el tema "canvi climàtic" pot ser una cosa bastant més habitual que el que era fins ara i anem apuradísims... però, que tots els fills de puta que van a rentar el cotxe el dissabte i el diumenge al matí tinguin que portar-lo brut... No, Déu me'n guard!
Vinga perdre litres i litres d'aigua en places, jardins tropicals a les rotondes, canyeries rebentades, aixetes que no tanquen bé, per netejar les voreres (o el magatzem d'una nau industrial) amb la manguera a pinyón,... total l'aigua la regalen!

Joder, aquí no cal aigua del Rhône, aquí s'han de començar a tallar mans!

1 comentari:

Anònim ha dit...

ei, intentant promocionar les desalinitzadores aviam si et contracten? :P
la veritat es k es cert k es gasta molta aigua, pero tot i k ens intenten vendre k gastem menys k si ampolletes d'aigua a la cisterna,... qui gasta mes aigua i sense cap mena de mirament sempre son "els grans". jardins publics, fonts, gimnasos, piscines, rentats de cotxe,al port (pk no se si sabeu k cada cop k un ricatxo surt a mar, ha de rentar el seu vaixell de l'aigua de mar k l'ha esquitxat i ho ha de fer amb manguera i aigua dolça... imagineu... aixi doncs estem al mateix lloc de sempre: uns tant i altres tan poc...