dimecres, 29 de gener del 2020

Abril de 2018 (Però a Terra Alta més!)

I un dia busques un geocaching per anar a fer la volta en bici i descobreixes que a 30 segons d'aquella carretera per la qual has pedalat i conduït desenes de vegades, hi ha un antic hangar republicà de la guerra civil.

Hi vas, fas el "geocaching", pedales més i en tornar a casa cerques més informació per si la teva font "amaga-catxés" te l'ha fotut... però no, la informació és verídica. Un camp, una estructura feta pols on només algunes columnes de ciment s'aguanten dretes, males herbes, ortigues i res més excepte un geoamagatall amagat en un racó, explicant què hi havia hagut allà fa uns anys. Ni una placa, ni un panell informatiu, res... només oblit.

I mirant més informació de nou a casa descobreixes que a la web del municipi sí que se'n parla. S'explica què hi havia en aquell camp i com va funcionar. Fins i tot que a pocs centenars de metres més enllà hi havia una altra part de l'aeròdrom, i com aquell que no vol la cosa també expliquen que n'han fet un llibre.

Joder! Un llibre dels aeròdroms republicans de la província de Girona que es veu que n'hi havia forces. I cercant cercant veus (descobreixes) que aquest llibre va sortir a finals del 2017, i que l'estan presentant per diferents pobles i ciutats. I mirant mirant veus que l'endemà mateix de totes les teves descobertes el presenten a Tortellà on també hi havia un aeròdrom... Atzar seria la paraula més adient a l'acumulació de fets que van començar preparant una miserable ruta en bicicleta.

I un cop a la presentació de Tortellà t'expliquen que aquestes ratllades de la paret (fotos adjuntes) de la casa que hi ha al carrer Besalú del poble són de les caixes que portaven els avions i que, segurament, muntaven dins l'església.

I ara potser, apreciat lector anònim habitant de l'Empordà o la Garrotxa, també sentiràs aquella mena de sorpresa i vergonya que, com habitant d'un territori per més de tres dècades i mitja, no sap massa res d'aquest tot i que et semblava que sí!